DANI LUDAJE

Svake godine, trećeg vikenda u septembru, Kikinda postane na nekoliko dana centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci, tikvi – ili kako se ovde kaže – ludaji.Od 1986. godine kada je osnovana manifestacija „Dani ludaje“ tada još lokalnog karaktera – pa do danas, kada slobodno možemo da kažemo da je međunarodnog karaktera, privukla ljubitelje ludaje i tikve iz cele zemlje i regiona.

Danas se na „Danima ludaje” Kikinđani, i ne samo oni, nadmeću čija je ludaja najduža i najteža. Skoro sve se odigrava, kako Kikinđani vole da kažu, u najlepšoj gostinskoj sobi srednje Evrope, na kikindskom Trgu. Mnoštvo događanja i programa smesti se u četiri dana, od četvrtka do nedelje. Koncerti poznatih sa pop – rok i folk estrade, odnosno klasične muzičke scene, promocije knjiga, etno nastupi domaćih, ali i gostujućih folklornih grupa, promocije najboljih literarnih i likovnih radova, privredna izložba u organizaciji kikindskih preduzetnika,, sportski događaji, samo su neki od sadržaja koji privlače brojne goste.

Petak je rezervisan za Karneval gde najmlađi Kikinđani u prvim poslepodnevnim satima prođu gradom i naprave pravu atrakciju za sve posetioce, kako bi najavili početak manifestacije. Tada mame i tate, bake i deke barem na jedan dan postaju svetski poznati modni stvaraoci koji šiju odore napravljene od džakova od jute, ukrašene žirovima, semenkama kukuruza, pasulja i ostalim „draguljima” da bi najmlađi manekeni prodefilovali „ludajgradom“.

Subota je ipak glavni dan za takmičarske ludaje i gostujuće programe, kada u okviru „Banatskog fruštuka” i „Evropskog kutka” budu promovisani etno i turistički sadržaji, ne samo srpskog i mađarskog življa severnog Banata, već i znamenitosti prijatelja iz ostalih država. I da nije „Banatskog fruštuka” na „Danima ludaje” u Kikindi, do sada bi već mnoga tradicionalna jela bila zaboravljena. Gostinska soba je sastavni deo manifestacije i upotpunjuje je muzikom i igrom afirmisanih i neafirmisanih umetnika kako našeg grada, tako i gostiju iz susednih zemalja.

Za one koji poseduju sportski duh tu su „Igre i igrarije sa ludajom” – u okviru koje je štafetno trčanje sa bundevom u ruci, takmičenje u brzom jedenju semenki i pite bundevare, a sve je to rezervisano za učenike osnovnih škola.

U poslepodnevnim časovima stižemo i do finalnog dela kada stručni žiri meri čija je ludaja najduža i najteža. To je upravo ono što čini srž ove manifestacije koja privlači veliki broj posetilaca kako iz zemlje, tako i iz regiona. Manifestacija 2017.godine je dobila prestižnu nagradu,,Turistički cvet,, kao najbolja manifestacija u Srbiji a 2022. godine nagradu ,, Najbolje iz Vojvodine,,.

 Od jula 2022.godine ,, Dani ludaje,, su zvanično učlanjene u svetsku asocijaciju ,,Great pumkin commonweaith,, .

  

Mesto održavanja: Trg srpskih dobrovoljaca, Кikinda

  

Rekordi u kategoriji  NAJDUŽA TIКVA   – 366  cm (2019. godine)

NAJTEŽA TIКVA  –   865,5 kg   (2023. godine)

 

Vreme održavanja manifestacije:

treći vikend u septembru