O Sovama

O Sovama

Od Amerike do Azije, sove se povezuju sa mudrošću, izoštrenim čulima, magijom ili strahom .

Indijanci su nosili pera sove kako bi se zaštitili od zlih duhova, i kod njih je sova bila simbol za mudrost, pomoć i moć predviđanja budućnosti.

Na srednjem istoku, smatralo se da su sove sveti čuvari zagrobnog života.

U Grčkoj mitologiji, sova se pojavljuje sa boginjom Atinom, a na atinskim novčićima se utiskivao motiv sove, kao simbol bogatsva i čuvara atinske privrede i svakodnevnog života. Sove su bile i zaštitnice atinskoj vojsci koja ide u rat, a ukoliko bi sova preletela vojsku pred bitku, pobeda je bila neminovna.

U starom Rimu, sova je bila nečisto stvorenje koje izaziva strah i priziva zlu kob.

U srednjem veku, sove stiču lošu reputaciju, kao simbol veštičarenja pod okriljem noći.
Sove su povezivane sa vešticama, mračnim jezivim mestima i strahom u gluvo doba noći koje bi njihov huk izazvao.

Tokom XVIII i XIX veka, sova je bila je omiljena ‘ptica propasti’ pesnicima i piscima, a u narodu se sova koristila za predviđanje vremena. Sovin vrisak je značio nalet hladnog i olujnog vremena, ali i promenu vremena na bolje, ukoliko bi se sova oglasila tokom lošeg vremena.

U Engleskoj su verovali da ukoliko biste hodali oko drveta nekoliko krugova sova nikad ne bi prestala da gleda u vas, jer može beskonačno da uvrće vrat…

U narodnoj medicini, sovino jaje služilo je i kao preventiva protiv alkoholizma. Dete koje bi navodno jelo sirova sovina jaja nikad ne bi postalo alkoholičar. Sovino jaje skuvano do ugljenisanja navodno je lečilo kratkovidost.

U narodnim predanjima se opisuju kao ptice vodilje, ptice koje mogu predvideti vreme.

U Japanu, sova simbolizuje sreću i štiti od patnje.

U XX veku sovi se vraća prvobitni pozitivan simbolizam koji je imala.

XXI vek ima prestonicu sove – Kikindu, u kojoj “naše” sove hukanjem međusobno komuniciraju, možda posmatraju prolaznike, ali pre svega čuvaju našu okolinu uništavajući glodare i fasciniraju Kikinđane, brojne goste i svetske stručnjake, promovišući naš grad kao planetarnu jedinstvenost: najveće zimovalište sova utina na svetu!

Domaći i svetski ornitolozi su utvrdili da se u Vojvodini nalaze najveća zimujuća jata, a upravo u Kikindi najgušća gnezdeća populacija sova utrina na svetu! U decembru 2009. izbrojane su čak 734 jedinke. Stablo sa najviše sova utina u Srbiji, nalazi se u centru Kikinde sa čak 145 sova!

O našim sovama su pisali mnogi, od čuvenog Jovana Memedovića u svom serijalu “Sasvim prirodno” do stručnjaka za proučavanje divljih ptica i novinar Dejvid Lindo.

Novembar kao mesec sova u Kikindi se obeležava od 2012. godine. U to vreme se organizuju brojna predavanja, skupovi i edukativne tribine. Ideja je da ova manifestacija postane tradicionalna, turistički atraktivna ne samo domaćim, već i stranim turistima i ljubiteljima ptica.

Par fotografija sa prošlih Sovembara možete pogledati ovde:  2017   2018   2019